Kerstboom en de gevaren voor je hond

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 08:00
Kerstboom gevaarlijk voor de hond, dennennaalden giftig voor honden,

De Decembermaand loopt alweer op zijn einde, we verheugen ons op de kersdagen. De meeste huizen zijn gezellig gemaakt volop kerstversiering, een kerstboom, de tafel staat vol met kerststol, cake en chocolade. Een zalige maand vol warmte, samenzijn en gezelligheid. Maar wist je dat deze gezelligheid vol zit met gevaren en vergiftiging voor je hond?

 

Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende planten, etenswaren en decoraties tijdens de maand december, die niet zonder gevaren zijn voor je trouwe viervoeter.

 

Kerstboom

De meest bekendste in de maand december is natuurlijk de kerstboom, prachtig versierd staat deze te pronken in menig woonkamer met zijn lichtjes en kerstballen. Heeft u een echte kerstboom staan, wees er dan alert op dat met name de dennennaalden giftig zijn voor honden en katten. Knaagt je hond niet aan de takken van de kerstboom, dat is fijn! Maar zorg ervoor dat deze niet uit de pot met water kan drinken waar de kerstboom in staat, dit water bevat namelijk dezelfde giftige stoffen als in de dennennaalden zit. Let ook op dat de eet en drinkbak van je hond niet dichtbij de kerstboom staat, vallen daar naalden in, kan je hond ook vergiftigd worden.  De ziekteverschijnselen die ontstaan zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloomheid. Daarnaast kunnen de scherpe naalden de slokdarm en darmwand beschadigen tot zelfs perforeren. 

 

Kerstster

Deze mooie plant zie je veel in de decembermaand, met zijn prachtig rode bloemen staan ze heel gezellig op de tafel. De bladeren en bloemen geven irritatie aan de huid en de slijmvliezen. Eet je hond van de kerstster dan kan dat de slokdarm van je hond irriteren met als gevolg veel speeksel en mogelijk braken. 

 

Amaryllis

Ik moet bekennen dat ook ik de amaryllis prachtig vind. Zowel de bol als de plant zelf zorgen bij inname voor aardig wat darmproblemen bij de hond en kat. Ze veroorzaken krampen, braken en diarree, honden kunnen er best heel beroerd van worden.

 

marretak

De Marretak of wel Mistleltoe is zeer giftig voor hond en kat. Bij het eten van de witte besjes gaan honden speekselen, krijgen diarree, braken en zenuwstoornissen. Eten ze echter een grote hoeveelheid kan dat dodelijk zijn!

 

hulst

Voor de rode besjes van de Hulst geldt eigenlijk hetzelfde als voor de witte besjes van de Marretak, speekselen, diarree, braken en zenuwstoornissen. En bij grote hoeveelheid dodelijk!

 

kerststol

Wat kan er nou verkeerd zijn aan zo'n overheerlijke kerststol hoor ik u denken, wel, de kerststol bevat veel rozijnen, deze zijn zeer giftig voor je hond, ze kunnen acuut nierfalen veroorzaken met soms de dood tot gevolg! Wees dus extra alert als u de kerststol op tafel serveert en even de kamer uit gaat......

 

chocolade

Bijna iedereen weet wel dat chocolade zeer giftig is voor honden, zorg er dus voor deze buiten bereik zijn van je trouwe viervoeter. Wil je chocolade kransjes in de kerstboom hangen, leuk!, maar zorg dat de hond ze er niet uit kan halen.

 

oliebollen

Voor oliebollen geldt hetzelfde als voor de kerststol, deze bevatten rozijnen, welke giftig zijn voor je hond en acuut nierfalen kunnen veroorzaken.

 

kerstballen

Kerstballen? Wat is daar nou weer mis mee? Nou eigenlijk niets, zolang ze niet van glas zijn. Sommige honden zien kerstballen aan voor gewone ballen en willen ze uit de kerstboom pakken, ook de staart van jouw vrolijke hond zwiept nog wel eens een bal uit de boom. Glazen ballen kunnen breken in de mond van de hond, wat schade kan veroorzaken aan de bek en het maag-darmstelsel. Hang dus bij voorkeur plastic ballen in de boom.

 

engelenhaar

Het staat zo gezellig een boom versiert met engelenhaar, het heeft iets magisch. Zorg er wel voor dat je hond of kat het engelenhaar niet uit de boom haalt. Er zit een stof in het engelenhaar dat een allergische reactie kan geven, zoals verdikkingen op de kop of het lichaam. Komt het in aanraking met het mondslijmvlies, kan dat zwelling in de keel veroorzaken, de dieren kunnen hierdoor stikken door gebrek aan zuurstof.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.