Over mij

Ik ben Larissa de Vries, geboren op 13-08-1975 te Den Haag (Nederland), sinds 2013 woonachtig in Oeselgem,

op de grens van West en Oost Vlaanderen te België.

 

Ik heb het geluk om met de Beaucerons te mogen genieten van een mooi oud hoevetje op Het Heuvelhof, gelegen tussen de weilanden met koeien. Een dagelijks vakantiegevoel, mooi uitzicht en de rust en ruimte waar we zo van genieten. Op onze hoeve leven naast de Beaucerons nog 3 katten, vrije losloop kippen (Mechelse Koekoek), een aantal schapen (Barbedos Black Belly, haarschapen) en een groepje Vlaams-Duitse Reuzen. Een gezellige beestenboel, die allen vredig met elkaar omgaan. 

 

Aan huis hebben wij een honden-dagopvang/vakantieopvang. Tevens organiseer ik diverse hondenworkshops zoals hersenwerk en of puzzelen met honden, mantrail- en speurlessen en begeleiden wij bij het schapendrijven. Ik probeer ieder jaar bijscholing te volgen over interessante onderwerpen zoals hondengedrag, voeding, bach bloesems en kruiden, fokkerij, inteelt ed.

 

Naast de dieren heb ik een grote voorliefde voor alles wat met de natuur te maken heeft, een simpel en zo veel mogelijk, zelfvoorzienend leven, moestuin,

fotografie, erop uit trekken met ons VW busje en uiteraard tracking in de bossen met de honden. 

larissa de vries, beauceron, rano blue l' etoile de la nuit, arlequin
larissa de vries, beauceron, L' etoile de la nuit, Nadja l' etoile de la nuit, Nougar blue L' Etoile de la nuit
larissa de vries, L' Etoile de la nuit, fira de la terre sacree de marius; byon de la foret de thuringe, roefke  blue l' etoile de la nuit, het heuvelhof, beauceron arlequin

Hoe het al begon...

 

Mijn eerste ontmoeting met de Beauceron was tijdens een bezoek aan de Nederlandse fokkers Anne-Mieke en Han van de kennel "La Tourie Normande", Normandie, Frankrijk, 2002. Ik had nog nooit eerder een Beauceron gezien en was zeer nieuwsgierig naar deze robuuste Franse herder. Eigenlijk vond ik ze er op plaatjes maar gevaarlijk uit zien, en de beschrijving over het ras was, destijds zeker,  ook al niet al te rooskleurig!

Het tegendeel was echter waar!

 

Wat mij opviel aan de Beauceron, was dat deze honden, die zich in eerst instantie afstandelijk opstelde, wel een heel zacht en

vriendelijk karakter hadden, eens ze eenmaal zagen dat het goed was. 

 

Op ‘t moment van mijn bezoek had de fokker een nestje pups van 5 weken oud. Hierbij was één reutje, met een klein wit blesje op zijn borst en een half staartje, die constant mijn aandacht trok. Tijdens de geboorte was zijn staart gebroken en voor een gedeelte geamputeerd. Ik was zeer gecharmeerd door dit reutje, des te meer door zijn kortere staartje, maar vooral ook door zijn lieve uitstraling.

 Het geluk was met mij want hij was nog door niemand gereserveerd. 

 

Zo kwam het dat ik na drie weken wederom afreisde naar het Franse Normandië, om mijn eerste Black&Tan Beauceron, Tiablo de la Tourie Normande, op te halen. Tiablo groeide uit tot een grote imposante Beauceron reu met een vriendelijk en makkelijk karakter. Dankzij Tiablo is mijn liefde voor dit ras begonnen. Helaas is hij veelste jong overleden op 14 november 2009, 7 jarige leeftijd. 

Hij leed aan een zeer agressieve vorm van Lymfklierkanker.

beauceron, enza de la terre sacree de marius, black and tan, larissa de vires
beauceron, Nadje l'etoile de la nuit, black and tan
beauceron, Phillo berger de la bagen, larissa de vries, black and tan
Larissa de vries, olina l'etoile de la nuit, beauceron, black and tan,

onze visie

 

De Beauceron is een onverschrokken, robuuste Franse herder, zonder overdreven angst of agressie,

dit willen wij dan ook graag behouden!

 

Wij streven naar een open, sociaal en vriendelijk karakter en een goede gezondheid. Hiervoor is het karakter van beide ouders belangrijk. Een dekreu wordt altijd op voorhand bezocht, om zijn karakter te bepalen en zijn gezondheidsuitslagen te beoordelen.  Onze eigen Beaucerons zullen gescreend worden op de heupen, ellebogen, schouders, ogen, ectopische ureter en het hart. In de toekomst kunnen daar nog testen bij gaan komen,

indien er negatieve veranderingen zijn binnen ons ras.

 

Tentoonstellingen zijn voor ons minder belangrijk geworden dan voorheen, grotendeels omdat we teveel gezien hebben en de maatstaf van een winnende beauce soms wel erg laag wordt gehouden, gezien angst en of agressie.

 

Een beauceron zonder tentoonstellings uitslagen, wordt niet uitgesloten van de fokkerij, een beauce met negatief karakter en of slechte gezondheid wel!

 

Voor de fokkerij vinden wij het belangrijk om breed te fokken, de genen goed te spreiden, het inteeltcoëfficiënt zo laag mogelijk te houden, dus de verwantschap tussen beide ouders zo laag mogelijk te houden. Hoe dichter je binnen dezelfde familie fokt, hoe meer kans op gebreken je gaat krijgen,

en dat willen we juist niet.

 

Een teefje in onze kennel mag eerst rustig volwassen worden, een eerste nestje staat pas gepland rond haar derde jaar. Ze zal gemiddeld twee nestjes in onze kennel werpen, met minimaal 1,5 tot 2 jaar tussen de twee nestjes in.  Onze eigen dekreu, is beschikbaar voor de fokkerij, maar deze zal beperkt worden ingezet op teefjes die aan onze eisen voldoen. Het is niet de bedoeling om onze reu overmatig te laten dekken en te laten over produceren. 

 

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze pupjes geboren worden in huiselijke kring en de ganse acht weken meedraaien in ons gezin, de roedel en kennismaken met onze andere huis- en boerderijdieren.  Socialisatie van onze pups is een pre, zo proberen wij met elk nest een basisschool, bos, strand, kinderboerderij, puppy speelveld, etc te bezoeken, gelang het weer en de situatie dat toe laat.

 

Bezoek aan onze Beauceron puppy's is wekelijks mogelijk, ook meegaan op uitstap met de puppy's waarderen wij, zodat ook aanstaande baasjes de pups goed kunnen zien opgroeien en de keuze van de verdeling van de pupjes kunnen begrijpen. Tevens hebben zowel baasjes als pups dan al de gelegenheid om elkaar te leren kennen. Daarnaast is al dat bezoek aan onze puppy's weer een mooie socialisatie!

beauceron puppy's, black and tan, arlequin, L'Etoile de la nuit beaucerons, familiale hobbyfokker, socialisatie pups
larissa de vries, Beauceronkennel L' Etoile de la Nuit, beauceron puppy's, black and tan, arlequin
beauceronkennel, L' etoile de la nuit, beauceron puppy's, black and tan, arlequin, familiale hobby fokker