Weetjes over het hondenlichaam

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 08:00

Honden en mensen zijn al sinds heugenis in elkaars gezelschap.

Maar wist je dat wij mensen een aantal botjes hebben die honden weer niet hebben en andersom trouwens ook, dat honden super zaadcellen en super eitjes hebben en dat ze echte zweetvoeten kunnen hebben?

Hieronder leest u 10 weetjes over het hondenlichaam, die je mogelijk nog niet wist.

1. De hond heeft geen sleutelbeen

Bij de mens is het sleutelbeen verbonden met het schouderblad en het borstbeen. Daardoor ontstaat er een stevige structuur. De hond heeft geen sleutelbeen waardoor het schouderblad los hangt aan de romp. Natuurlijk heeft dit ook zo zijn functie. 

 

Doordat honden op vier poten lopen en daarmee de voorpoten anders belasten dan de mens, is een extra sleutelbeen dat verbinding maakt met het borstbeen, niet functioneel voor een flexibele voortbeweging. Het schouderblad bij de hond hangt met veel spieren vast aan de romp, dit noemen we ook wel de schouder synsarcosis. Het schoudergewricht bestaat uit een mooie kop en kom die verbinding maakt met de bovenarm, over het gewricht lopen extra banden, zodat bij voorwaartse beweging, het bovenbeen niet teveel naar voren doorslaat.

Ter hoogte van het schouderblad hebben honden een stukje "overblijfsel" van het sleutelbeen.

 

2. honden hebben zweetvoeten

Wij moeten er niet aan denken, maar onze honden kunnen echte zweetvoeten hebben. Wij mensen verliezen onze warmte door het zweten via onze huid, honden kunnen dit niet. Zij verliezen warmte door te hijgen en via de zweetklieren in hun voetzolen.

 

3. honden hebben superzaad en supereitjes

In tegenstelling tot wolven en de meeste mensen ;p, zijn honden totaal niet monogaam, ze paren gerust met iedere willekeurige hond die op dat moment voorbij komt. Teefjes produceren meerdere eicellen, die na rijping wel tot zeven dagen toegankelijk kunnen zijn voor bevruchting. Reuen hebben sperma dat wel tot acht dagen in leven kan blijven. Als een teefje in haar vruchtbare periode paart met verschillende reuen, dan is het mogelijk dat ze pupjes krijgt van verschillende vaders.

 

Bij sommige rassen wordt hier gebruik van gemaakt. Een teefje wordt dan door twee verschillende reuen gedekt, zodat de genen meer verspreidt worden. Er kunnen dan dus pupjes geboren worden van beide vaders. Door middel van een D.N.A. test zal dan worden bepaald wie de vader van de pup is en welke stamboom deze krijgt.

 

4. honden hebben een penisbotje

Het klinkt misschien raar, maar reuen hebben een botje in hun penis, ook wel het "os penis" of wel het "penisbotje" genoemd. 

rond dit botje liggen de twee zwellichamen. Het botje zorgt voor het vergemakkelijken van de penetratie. Naast honden hebben vele zoogdieren, roofdieren en knaagdieren een penisbotje. Bij de mens is dit botje verdwenen tijdens onze evolutie.

 

5. wist je dat honden drie oogleden hebben?

Het derde ooglid wordt ook wel het knipvlies of membrana nictitans genoemd. Het fungeert als een soort ruitenwisser voor het oog. Het derde ooglid beschermt het oog tegen beschadigingen en infecties. Het knipvlies sluit zich vanuit de binnenste ooghoek horizontaal naar de buitenste ooghoek en bevindt zich onder de twee andere oogleden. Dit derde ooglid komt niet alleen bij honden voor, maar bij vele zoogdieren waaronder ook katten, maar ook bij reptielen en vogels. Bij ons mensen is nog een restant zichtbaar als een paars klontje in de ooghoeken. Bij honden zie je het derde ooglid normaal gezien niet, enkel als ze wakker schrikken is deze soms even zichtbaar, voordat deze zich weer terugtrekt. Is het derde ooglid constant te zien, duidt dit op ziekte.

 

6. honden hebben bijna altijd een natte neus

Ja dat is toch normaal hoor ik jullie denken, zonder natte neus is de hond ziek.... wel ik kan je zeggen dat dit echter een fabeltje is! 

Volgens Dr. Richards  wordt de neus van een hond extra nat zodat deze een geur beter in zich op kan nemen, kleine kliertjes scheiden dan extra vocht af waardoor de neus natter wordt en zo beter kan ruiken. Op warme zomerdagen heeft je hond snel een droge neus, waardoor hij vaker zijn neus likt om de kliertjes te activeren. Door het uitscheiden van vocht blijft de neus ook beter schoon. 

 

7. wist je dat de kussentjes onder de poten bestaan uit vetweefsel?

Deze vetlaag in de kussentjes zorgt voor een goede isolatie, daardoor kan jouw viervoeter rustig rondstappen in de sneeuw zonder al te koude voeten te krijgen. Deze kussentjes kunnen wel verbranden als er net gepekeld is of als je op heet asfalt wandelt. Door het vetweefsel in de kussentjes geeft het de poten ook bescherming en veerkracht bij het lopen op ruwe ondergrond. Een hond die veel in de zetel ligt heeft veel gladdere kussentjes dan een hond die veel in de bossen etc. wandelt. 

 

8. honden wel 18 spieren hebben in hun oren

Dat is wel negen keer zoveel als bij ons mensen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Honden kunnen veel meer geluiden opvangen en specifiek bepalen uit welke richting het geluid komt, omdat ze hun oren in veel meer richtingen kunnen bewegen. Ze gebruiken hun oren ook als communicatiemiddel. De oorspieren zorgen ervoor dat ze van voren naar achter en van boven naar beneden kunnen bewegen waardoor de hond signalen af kan geven met zijn oren. Deze spieren zorgen ook voor veel ontspanning bij de hond. Ze staan in contact met verschillende hersenzenuwen, welke zowel bewegings- als gevoelsinformatie doorgeven aan de oren en andere gebieden in het hoofd en de nek. Eén van deze zenuwen staat in verbinding met de buik- en borstorganen. Masseren van de oren van je hond werkt niet alleen ontspannend voor zijn huid, hoofd en nek maar ook voor zijn organen. 

 

9. honden een bijzonder orgaan met zich mee dragen

Namelijk het "Orgaan van Jascobson" , dit orgaan bevindt zich in de bek van de hond, achter de bovenste hoektanden in het verhemelte. Met dit orgaan kan de hond geur opnemen zoals vergelijkbaar is met de menselijke reuk- en smaakorganen.  Laat jouw hond zijn bal of stok vallen uit zijn bek om eens extra te ruiken aan een plekje in het gras, dan laat hij dus eigenlijk de geur via zijn bek binnenkomen naar het orgaan van jacobson. 

 

10. honden een jachtknobbel hebben

Die men ook wel "Occiput" noemt. Deze jachtknobbel bevindt zich op het achterhoofd van een hond. Vooral bij jachthonden kan deze knobbel nog al eens extra ontwikkeld en duidelijker zichtbaar zijn. Vroeger dacht men, hoe groter de jachtknobbel hoe beter het reukvermogen ontwikkeld was, dit is een fabeltje. Wij mensen hebben ook een soort van jachtknobbel, deze wordt het achterhoofdsbeen genoemd. De jachtknobbel is een normaal onderdeel van de anatomie van de hond.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.